Zaterdag was ik in het Rijksmuseum in Amsterdam. Er is maar een beperkt gedeelte geopend, dit i.v.m. een verbouwing. De verbouwing van 375 miljoen euro, duurt nu al bijna 10 jaar en in april 2013 moet alles af zijn. Het mooiste van de Gouden Eeuw was te bekijken in de Philipsvleugel. Ja, ja, Philips is een van de sponsoren van ons Rijksmuseum. Heel erg jammer was dat er geen koffiecorner in het museum was. Idee om wat ontslagen werknemers van Philips een koffiecorner te laten opzetten in het museum? Moeten ze alleen wel in Brabant blijven wonen want goedkope huurwoningen heeft Amsterdam niet voor ze. Of ontslagen werknemers van de andere sponsor van het museum, de ING?
Om even verder te gaan, het schilderij De bedreigde zwaan van Jan Asselijn is echt prachtig. De latere teksten op het schilderij hebben een politieke betekenis. Anno 2012 kun je dit voor de leek vertalen naar: Rutte, die als een grote gevaarlijke zwaan zijn kroost beschermt tegen de aanvallen van buitenaf. Het is zo mooi om te zien dat de geschiedenis zich gewoon aan het herhalen is. Ook zag je veel dikke mensen en kinderen op de schilderijen. Wat nou de FEBO weg? Mooie Rubens rondingen is niets mis mee toch?
Ook zagen wij de gouden beker die van admiraal Michiel Adriaenz de Ruyter is geweest. Op de bovenzijde van het deksel is in email een naar links klimmende leeuw weergegeven. Hij had dus ook in die tijd al email. Deze grap komt niet van mij, maar ik had een erg leuk persoon bij mij…..Ook bij de mooie grijstinten doeken kwam er een grap naar het boek 50 Tinten Grijs. Dat ik gelachen heb is een feit.
In samenwerking met Philips wordt de Nachtwacht nu voor het eerst verlicht met LED-verlichting. Bewust worden van, laat ik het daar maar op houden.
Om nog even in onze hoofdstad te blijven, ongeveer 15.000 Amsterdamse ouderen met een minimuminkomen mogen vanaf 2014 gratis met het openbaar vervoer in de hoofdstad reizen. Jawel, PVDA! Dit kost 1 miljoen euro per jaar. Ik vind dit echt heel erg leuk voor deze doelgroep en als ik in hun schoenen stond dan zou ik die OV kaart gewoon aanpakken. Maar het gaat mij om het waarom.
De partij hoopt een sociaalisolement bij minima ouderen te voorkomen. Dat ze mobiel blijven en vrienden en kennissen kunnen opzoeken of op stap kunnen.
Wat begrijp ik niet hieraan?
Op stap kunnen? Minima en uitje? En waar mogen zij dat van betalen? Het Rijksmuseum kost bijvoorbeeld al 14 euro entree. Geef dan ook een museumjaarkaart erbij!
Op stap kunnen? Veel ouderen hebben toch een rollator? De rollator verdwijnt namelijk uit het basispakket vanaf 2013. Dus hoezo op stap kunnen? Zonder rollator kom je niet eens bij de bushalte, laat staan in de bus.
Een sociaalisolement voorkomen? Dat doe je toch met aandacht? Dus de vrijwilliger die eens een boek komt voorlezen, het kind dat eens gezellig een bakkie thee komt doen, de bingoavond in het buurthuis etc.
Ik hoor het graag als iemand dit voor mij begrijpelijk kan maken.
En dan nog een probleem dat zich vanzelf oplost. Het lopen in de hand met een mobiele telefoon op straat en dan niet kijken waar je loopt. Ik word regelmatig gebotst door zo’n lopende mobieler. Je hebt ook fietsende mobielers, net zo irritant. In Amsterdam-West worden vooral vrouwen nu beroofd van hun mobiele telefoon op straat door jongens op eens scooter. De politie adviseert vrouwen in West voorlopig niet te bellen op de fiets, of met hun telefoon bezig te zijn. Het is niet goed te praten zo’n beroving, maar wel een stukje bewust worden van.
Bewust mobiel bellen is wel zo prettig voor je omgeving.