Slapen, eten en drinken op reis

Vandaag is het een mooie dag om mijn bewuste ervaringen in mijn reiswereld eens onder de loep te nemen. In Praag hadden wij er ook al een gesprek over. Waarom verdien je straf als je alleen bent zonder partner? En dan heb ik het over de toeslag voor de eenpersoonskamer die veel hotels hanteren. Een persoon kan ook een hele minibar leegdrinken en eten hoor = omzet. Het is echt niet meer van deze tijd en het voelt niet goed.

Ook in hotelland is een omwenteling gaande. Helemaal van deze tijd is Short Stay! Geen prijs meer per gast maar een gemeubileerd appartement voor een paar nachten. Dit gaat de toekomst worden, al zijn er wel wat haken en ogen. Als ik in een appartement woon en ik heb constant andere mensen naast mij, is dat leuk? Zolang zij zich gedragen wel. Nog iets waar je als kind op moet letten voor je ouders. Als er toeristen naast ze wonen dan is het “buurtcontact” weg. Ga dan zelf even kijken of de gordijnen elke dag nog open zijn… Short stay is ook de oplossing voor als je een onverkoopbare woning hebt of veel in het buitenland verblijft voor je werk. Ook ruilen veel mensen van huis met elkaar voor een vakantie. Ook dat is weer eens iets anders. Zo zie je dat mensen steeds op nieuwe ideeën komen en dat een oude zekerheid van alleen een hotel, niet meer zo vanzelfsprekend is. Krom is wel dat je als hotel een groot aantal regels moet naleven en dat met short stay het nog een beetje onduidelijk is. Zo heb ik ook in een short stay geslapen, waar ik met brand echt niet weggekomen was. De nieuwe tijd creëert nieuw ondernemerschap en daar is niets mis mee, ondanks haken en ogen.

Alles in een hotel of horecagelegenheid valt of staat met goed personeel. In Zwolle was dat er dus niet in het hotel. Als je moet vragen of je koffiekopje bijgevuld kan worden dan doe je iets niet goed. Als iemand morst dan hoor je met een doekje klaar te staan. Wel lol gehad ondanks dat.  En als je bij de receptie niet eens weet of het ochtend of middag is en je de helft aan informatie vergeet te geven dan doe je het niet goed. Bij mij werkt het zo, als ik goed geholpen ben dan kom ik terug en anders niet. Ik kom gelukkig nog genoeg gelegenheden tegen waar de gast wel centraal staat.

In de horeca zijn het ook vaak de jongeren die iets willen bijverdienen. Slechte salarissen en lange uren draaien is een veelgehoorde klacht. En met weinig mensen werken en je de benen uit je lijf lopen. Lastige klanten en fooien die niet gedeeld worden. En toch, als je het alleen voor het geld doet en niet omdat het leuk is, kun je dan niet beter iets anders gaan doen? En waar is de oudere ervaren horecakracht die de mensen inwerkt? Blijft feit dat de banen niet voor het opscheppen liggen en je toch iets moet doen voor je geld. Ik heb zelf vroeger ook in de horeca gewerkt en ik vond het helemaal niets en ben er ook mee gestopt. Er kwam vanzelf weer een andere baan op mijn pad. Ervaring rijker en illusie armer of zoiets.

Op een, met het verkeerde been uit bed gestapt dag na, je bent wat je uitstraalt. Niet alleen in hotels en horeca maar overal, wees je daar bewust van.

En op de fiets en je eigen koffie mee en broodjes, daar kan ik ook van genieten. Lekker in de natuur zitten en mijn eigen koffie inschenken. Ook bewust niets mis mee en nog goedkoop ook. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3JMr

Please type the text above: