Op 11 oktober maar weer eens naar Den Haag. Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren hebben een civiele rechtszaak aangespannen tegen Shell, wegens jarenlange olievervuiling in drie dorpen in de Nigerdelta. Ze eisen dat Shell de olie opruimt, de olieleidingen beter onderhoudt, beter oog houdt voor aanslagen op olieleidingen en een schadevergoeding voor de geleden economische schade. Als de Nederlandse rechter Shell inderdaad aansprakelijk stelt voor het niet opruimen van de olievervuiling, dan kan dit internationaal ook grote gevolgen hebben.
Buiten bij aankomst bij de rechtbank was het hele mediacircus al aanwezig en volop in bedrijf. De foto’s werden geschoten, altijd leuk plaatje de Nigeriaanse kleding……. De interviews werden gegeven voor de camera’s. Wij eromheen gelopen en door de draaideur heen naar binnen. Daar stond een lange rij voor de detectiepoort. Humor was dat ik in de rij stond en dat even later ter hoogte van mij de Nigerianen door de draaideur naar binnen kwamen. Oogcontact was gemaakt en een van de Nigerianen zei tegen mij: Free! What a lot of people! Hij was dus blij dat hij binnen was, weg van de verplichte plaatjes en de camera’s. Ik mag toch hopen dat ze de Nigerianen wel voorbereid hadden op wat ze te wachten stond? Afijn binnen in de rechtszaal ging het voor aanvang van de zitting weer vrolijk verder met plaatsjes schieten en ik telde vier camera’s. Arme boeren, maar je moet wat voor je zaak over hebben.
Interessanter waren de mensen die er waren. Een man die een paar jaar in Nigeria had gewoond toen hij klein was en een oudere vrouw die al om 06.30 uur van huis was gegaan, klaar voor de strijd samen met milieudefensie. De helft was pers in de zaal en het verschil tussen oude en nieuwe media was mooi te zien. Kladblokken met pen of laptop/tablet.
Leuk feit dat het dossierbij aanvang al bestond uit maar liefst 8 grote dozen documenten.
Gelukkig waren er twee tolken voor de Nigerianen, om het lange pleidooi van hun advocate te vertalen. Filmpjes werden vertoond. Ter sprake kwam ook de corruptie in Nigeria. Ook dat als je in Nigeria een land of vijver hebt je dit volgens Nigeriaans recht niet hoeft te bewijzen dat dit ook jouw eigendom is. Als je door de gemeenschap als eigenaar wordt beschouwd is dat voldoende in Nigeria. Dit maakt het wel moeilijk om feitelijk juist te maken van wie wat is.
Feit blijft wel dat de vervuiling echt heel erg is in Nigeria. Er zijn voldoende mensen in Nigeria wezen kijken om dit bewust waar te nemen en er is beeldmateriaal van.
Het was erg interessant en leerzaam om bij te wonen. Na de ochtendsessie besloot ik samen met mijn wederhelft voor deze dag, dat er meer te doen viel in het Haagse en zijn we verderop gegaan. Er waren genoeg andere mensen aanwezig om verder verslag te doen van het gebeuren.
Mooi dat zo’n proces plaats kan vinden in Nederland! En erg benieuwd hoe de uitspraak gaat worden op 30 januari 2013.