Een huis kopen of huren?
Ik spreek veel mensen die een mening hebben over hoe het wel zou moeten in Nederland en over hoe we de problemen zouden kunnen oplossen.
Van de week had ik een gesprek met een man die in 1962 een eengezinswoning in een dorp had gekocht. Hier werd toentertijd 30.000 gulden voor betaald. Dit was een heel bedrag in 1962. Je moest een bankgarantie afgeven. In zijn geval stonden zijn ouders garant. Een keer per drie maanden werd er 350 gulden afgelost. Hij had werk en moeders was thuis met de kinderen. Een brood koste 0,75 cent en je moest heel zuinig leven. Veel werd er opgeschreven bij de winkel en aan het einde van de maand ging je deze rekening betalen. Je ging bewust met geld om en had een huishoudboekje.
Een huis kopen of huren in 1962? Deze vraag werd in deze tijd heel simpel beantwoord.
Je had geld of je had geen geld.
Had je geld dan ging je kopen en had je dat geld nog niet dan ging je huren. Moeten we terug naar 1962?
De man die ik sprak zei dat een van de oplossingen zou zijn het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek of het verlagen hiervan naar een standaardtarief. Volgens hem zal het dan eerst even een puinhoop worden maar erna zal de huizenmarkt herstellen. Net als in 1985 in Zweden is gedaan. Na magere jaren daar is de woningmarkt daar zichtbaar verbetert. Stapsgewijs afschaffen is in deze crisistijd misschien beter omdat er dan minder problemen zullen ontstaan. Maar of de mensen het nu leuk vinden of niet, we zullen iets moeten doen aan de hypotheekrenteaftrek. In ieder geval moeten we er ons wel van bewust worden dat als je een huis wilt kopen je geld of een inkomen moet hebben om je hypotheek te kunnen aflossen.
Na dit gesprek kwam even de gedachte bij mij op dat wat grijze mannen van 65+ niet zouden misstaan in de huidige regering. Ze zijn in ieder geval nog daadkrachtig genoeg en hebben volop de tijd om na te denken.
Van de week ga ik naar de Open Huizen Dag om eens wat verhalen aan te horen van huizenverkopers.