Ik heb even gekeken naar het nieuwe televisie programma van Kees van der Spek over oplichters in het buitenland. Een beetje zoals wij hier legaal de boel oplichten met Volendamse klederdracht. Alsof iedereen in Nederland in zo’n kostuum loopt, maar we zetten de toeristen maar wat graag op de foto in zo’n kostuum. Oké, is even anders, maar toch. Zeker een programma om van te leren, maar ik was op een bepaald moment toch even bewust terug gegaan. Dit was toen een man begon te dreigen naar Kees: “ik zet gewoon op internet dat jij een pedofiel bent.” Kijk en hier was ik nou even bewust uitleg over gaan halen. Hoe doe je dat, welk fotoshop programma gebruik je en hoeveel getuigen koop je om. Toch maar eens mijn eigen televisieprogramma gaan maken….
Ik hoor veel over Bitcoins, een andere munt. Omdat ik bewust geen tijd wil vrijmaken om mij daar in te verdiepen, vroeg ik een vriend die al in de Bitcoins zit om mij bewust uitleg hierover te geven. Dus doe er je voordeel mee, of niet.
Bitcoins. Wie kent ze niet? Inderdaad Bitcoin is een virtuele internetmunt. Het is een munt waarbij geen enkele centrale bank en bedrijf komt kijken. Hij bestaat niet fysiek. Je kan hem niet vasthouden. Je zit niet vast aan een plaatselijke economie of bank. Hierdoor minder beïnvloedbaar. Alles is versleuteld (SHA-256 versleuteling) met de meest moderne encryptie. De Bitcoin staat op jouw computer of ergens in de cloud in een zogenaamde wallet. Elke wallet heeft zijn eigen nummer. Dit nummer is je bankrekening, en gebruik je bij het overmaken van Bitcoins. De betaling in Bitcoin is anoniem omdat de betaling tussen gebruikers onderling plaatsvindt (peer-to-peer netwerk). Het Bitcoin-netwerk gaat pas offline als de laatste pc met Bitcoin-software uit gaat. Elke transactie wordt door het netwerk gecontroleerd op echtheid en fraude. Een transactie heeft daarom minimaal drie bevestigingen van miners nodig vanuit dat netwerk. Transacties worden zo gecheckt dat Bitcoins slechts eenmaal uitgegeven kunnen worden en alleen door rechtmatige eigenaar. Geen tussenkomst van een bank. Hierdoor erg veel privacy, mocht je dat nog interessant vinden. Het totale aantal Bitcoins staat vast, dat is 21 miljoen. Deze worden “gemined” tot 2040. Er kan niet “bijgeprint” worden door een of andere centrale bank. Een Bitcoin rekening kan niet bevroren worden. De transactiekosten van Bitcoins (eenmaal binnen Bitcoin zelf) zijn bijzonder laag. Bitcoin is makkelijk deelbaar tot 8 decimale plaatsen. Bijvoorbeeld, je maakt 0,01 Bitcoin over. Dat is momenteel euro 1,50. De eerste aanschaf van Bitcoins is iets minder. Daar betaal je wel wat extra transactiekosten aan de tussenhandelaren helaas. Zoals bij de reguliere bank. Ook bij de verkoop betaal je aan aardig percentage. Allemaal minder. Maar de bedoeling is juist dat het een gesloten systeem wordt. Met de huidige stand van zaken haal je die kosten er gemakkelijk uit, omdat de Bitcoin onwijs in waarde stijgt. Hoe meer Bitcoins je aanschaft hoe lager deze extra kosten bij de aanschaf. En erg belangrijk, investeer in Bitcoin alleen zoveel als je kan missen.
Ik snap er zelf nu bewust een beetje van…
Overigens ben ik van mening dat je bij een ramp meer hebt aan je buurman dan aan Bitcoins. Stel het internet valt weg? Samen elkaar helpen.