Geen chocolade van te maken

Boete voor chocoladekartel, het moet niet gekker worden. Heeft dan niemand bij al die bedrijven het boek van Sjakie en de chocoladefabriek gelezen? Of de ontzettende mooie film hiervan gezien? Waren er geen Oempa Loempa’s om in te grijpen? Wie wordt de nieuwe bewuste Sjakie in chocoladeland, die bescheiden is en het hart op de juiste plaats heeft? We hebben dus al die tijd teveel betaald voor onze chocoladereep. Iemand nog trek in een paaseitje?

Ik was van de week in gesprek met mensen met een arbeidshandicap. Ja, die groep die aan het werk moet van onze minister. De mensen met mij aan tafel hadden allemaal al een baan. Bijvoorbeeld in de zorg, bibliotheek of kringloopwinkel. Deze mensen zijn echt niet achterlijk en doen hun werk goed. Ze hebben vaak een verassend goed beeld van hoe het wel moet en of iemand te vertrouwen is. Zo ging het opeens aan tafel over Joran van der Sloot. Ze hadden gelezen dat hij gaat trouwen. Ze konden de zaak van A tot Z, heel goed analyseren. Ik stond met mijn mond vol tanden. En ze sloten af met dat iemand als Joran geen liefde kan voelen en dus ook geen liefde kan geven. Van zoveel wijsheid viel ik van mijn stoel! Mocht er nog een werkgever twijfelen over het aannemen van mensen met een arbeidshandicap, gewoon aannemen!  Misschien kunnen ze bij de politie?

In maart 2011 had iemand aangifte gedaan van internetoplichting. Het ging om een klein bedrag, maar balen natuurlijk. Via goed zelf speurwerk kwam deze persoon zelf al bijna bij de dader uit. Dit in de aangifte gezet en verstuurd. Helemaal niets vernomen tot juni 2012. Een brief dat de zaak in behandeling was en er waren aanwijzingen. Weer niets vernomen en dan komt er januari 2013 een brief binnen. Er is besloten om geen nader onderzoek te verrichten, de zaak wordt geseponeerd. De reden hiervoor is gelegen in de ouderdom van het gepleegde strafbare feit. Maar het mooiste moet nog komen. In de brief staat: uw aangifte van juni 2012! Wat nou juni 2012? In maart 2011 was er al aangifte gedaan!

Dus wat is er met de aangifte gebeurd tussen maart 2011 en juni 2012? Stond er ergens een grote bureaulade open? Het klopt van geen kanten. Maar wat krijg je dus een volgende keer? In de auto stappen en zelf even verhaal gaan halen?

Van de week heeft een hoogleraar al de uitspraak gedaan:  “Het gevaar voor eigenrichting ligt op de loer.” Dit ging over de snelle verspreiding van foto’s en persoonsgegevens via sociale media. De kans is groot dat slachtoffers van een misdrijf of hun families binnenkort zelf wraak nemen op de daders. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven en de media vragen steeds meer de hulp van het publiek. Er ontstaan zo klopjachten op de dader(s).

Staatssecretaris Klijnsma houdt vast aan de verplichting dat bedrijven in 2020 minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst moeten nemen. Dus laten we het vinden van de daders van een misdrijf dan toch maar overlaten aan de dienst die hiervoor opgeleid is. En dan maar hopen dat ze genoeg mensen met een arbeidshandicap in dienst willen nemen om de achterstanden weg te werken. Als is het maar 5 procent meer…

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9F1WV

Please type the text above: